Verner Panton

Verner Panton

Verner Panton (1926-1998) er født i Odense og uddannet ved det Kongelige Danske Kunstakademi. Han blev internationalt kendt for sine unikke designs, som i dag har fået en renæssance i mange danske hjem. Inden for dansk design findes der få designere med så stort et navn i resten af verden som Verner Panton.

Selvom den internationalt berømte danske designer Verner Panton (1926-1998) fik inspiration og var tæt knyttet til Poul Henningsen (PH) og Arne Jacobsen – han blev gift og fik en søn med PHs steddatter, Tove Kemp, og arbejdede med b.la. Myren på Arne Jacobsens tegnestue – så var han en ener og avantgarde-designer, der var dybt seriøs omkring sine møbler, lamper og tekstiler. Han brød med daværende normer, der for arkitekternes vedkommende var at arbejde med håndkraft, i træ og med naturlige materialer. Panton derimod foretrak innovativ formede produkter og arbejdede i plast, glasfiber, plexiglas, stål, skumgummi og andre syntetiske stoffer. I 1961 brød han også med Danmark og bosatte sig i Schweiz. På det tidspunkt vakte hans produkter stor opsigt i udlandet, men knap så meget herhjemme. Nogle af hans mest berømte designs er Panton-stolen, verdens første stol i fuldplast, lamperne Panthella og Flowerpot samt hans totalmiljøer, hvor design, arkitektur og kunst indgik i nye relationer.

I sit arbejde med belysning gik Panton foran og var optaget af den stemning, han ønskede at skabe. I perioden mellem 1955-1998 udviklede han 25 forskellige belysninger, hvor hovedparten er produceret af Louis Poulsen. Hans lampedesigns kan inddeles i to kategorier, hvor den første er organisk med en masse sammensatte elementer, mens den anden kategori er kendetegnet ved enkle, geometriske former – især med halv- eller helkugler. Der er stor respekt omkring hans lamper, hvor især Flowerpot og Panthella hittede, da de kom på markedet i henholdsvis 1968 og 1971.

Verner Panton har skabt et smukt og farverigt lampeunivers. For Verpan har han bl.a. designet pendlerne Onion og den futuristiske VP Globe, og for Louis Poulsen har han skabt Panthella-serien. For &Tradition har Verner Panton designet Flowerpot pendlen, der fås i et væld af farver, og for Holmegaard har han skabt New Wave-lampeserien.

Alle produkter designet af Verner Panton

Brands