Lys i køkkenet

I dag er køkkenet et alrum, som bliver brugt af hele familien til masse forskellige ting. Det kræver god belysning så du kan se både når du laver maden og når du spiser den. Lige ledes skal du have god belysning for at finde rundt i skabe og skuffer.

Køkkener er forskellige, både i form, størrelse og materiale. Husk at flere lyspunkter giver en mere fleksibel belysning, og dækker behovet for lys bedre, end bare én loftslampe. 

I køkkenet er det en god idé at have en eller to loftslamper. Brug gerne downlights langs væggene, og gerne med hvidt glas, da lyskeglen bliver bredere gennem hvidt glas. Sørg i det hele taget for, at få en jævn belysning. Hvis du har et smalt køkken kan det være nok med en spotskinne i loftet. Igen giver spot med hvidt glas en bredere lyskegle.

Til overskabe bør du bruge enten en spotskinne som peger på skabene, eller lyslister inde i selve skabet.  

Over spisebordet er det flot med en pendel. Har du et bord med plads til mere end seks personer, bør du vælge to pendler, så du får en bedre spredning af lyset. Pendler skal hænge 55-70 cm over bordet. Højden varierer alt efter hvilken lampen du vælger. Reglen er, at du skal sidde og kunne se personen overfor dig i øjnene uden at blive blændet af pæren. Man bør kunne dæmpe lyset over spisebordet.

Lys langs væggene får rummet til at virke større. Væglamper er ofte undervurderet som lyskilde i et køkken, men de giver en varm atmosfære og du får lys i forskellige niveauer. Dette giver større fleksibilitet i belysningen. Bordlamper i åbne skabe eller vindueskarme giver også et blødt lys, som skaber stemning.

 

Køkken