Belysningstips

Uanset om du skal bygge om, eller bygge nyt, så er det vigtigt at planlægge belysningen i et rum fra en start. God belysning er vigtigt, og skal være både funktionelt og pænt.

Nedenfor finder du idéer og gode råd, som kan bruges i planlæningen af belysningen i dit hjem. I vores butikker kan du også få professionel hjælp og vejledning til at finde den belysning der passer bedst til dig og dit hjem.

LYS SKAPER TRIVSEL OG STEMNING

I Danmark bruger vi meget tid indenfor store dele af året. Derfor er det også vigtigt, at vi har den rette belysning. God belysning øger vores trivsel – især hvis belysningen kan tilpasses de forskellige situationer vi skal bruge lyset til, og bidrage til den rigtige stemning – så øges vores trivsel endnu mere.

PLACERING AF BELYSNING

En af de fejl som oftest bliver begået i planlægningen af belysningen er, at der oftest bliver lavet for få lyspunkter i et rum. Mange placerer også lyset for højt, og skaber dermed et flat og upersonligt rum. Hvis man derimod placerer belysningen i forskellige højder, får man en varieret og hyggelig belysning der skaber stemning og atmosfære i et rum. Kombiner gerne pendler, væg-, bord- og gulvlamper. Det er også en god idé at have dæmper på lamperne, så man kan veksle mellem funktionelt lys og hyggebelysning.

Ved at placere lyset rigtigt kan man ændre hele indtrykket af et rum. Resultatet bliver bedst, når man kombinerer brugen af farver og lys. Hvis man ønsker højt til loftet kan man male loftet helt hvidt og sætte uplights langs væggen, så vil det virke som om der er højere til loftet. Hvis man placerer lyset lavt ved gulvet eller bag møbler giver det rummet dybde.

TILPAS BELYSNINGEN EFTER BÅDE OMGIVELSER OG MENNESKER

Der er flere ting man skal overveje, når man beslutter hvilken belysning man skal have:

  • Farver

  • Materialer på gulv, væg og loft

Mørke overflader tager mere lys, og kræver derfor også stærkere belysning end lyse overflader, som godt kan klare svagere belysning. Det er en god idé at bruge flere forskellige typer lyskilder – nogle giver et koldt lys og andre et mere varmt lys.

Tænk også på, hvem der skal bruge lyset. Synet bliver dårligere med alderen, så ældre mennesker har brug for et stærkere lys. Børn og voksne har heller ikke samme behov for lys, men generelt trives vi bedst, når vi har ordentlig belysning.