Godt læselys

Hvad er godt læselys?

Uanset om du skal sidde ved skrivebordet og læse lektier, eller om du skal sidde i lænestolen og læse en god bog, så er godt læselys vigtigt, hvis du vil bevare koncentrationen. Her kommer nogle tips til, hvad du bør overveje, når du skal vælge dit læselys.

Lampen

En bordlampe bliver oftest brugt til at give dig læselys ved skrivebordet. En gulvlampe egner sig fint ved siden af lænestolen eller sofakrogen. Væglamper giver dig godt læselys i sengen, men kan også bruges bag sofaen eller ved en stol der står tæt på væggen.

Placering af lampen

Hvis du er højrehåndet bør du placere lampen på din venstre side – og modsat. Det gør nemlig, at du ikke skygger for lyset. Lampen bør også placeres sådan, at lyset kommer ind fra siden og ikke direkte ovenfra. På den måde undgår du også genskin i blanke bøger eller magasiner.

Sengelys.jpg

Godt læselys

Behovet for lys varierer fra person til person. En god læselampe bør derfor være fleksibel. Vælg en model, som er bevægelig og kan justeres. Sørg for at justere lampehovedet, så du ikke ser lyspæren. Hvis du vælger en model med dæmper kan du også justere mængden af lys. Læselys skal ikke blænde, og bør heller ikke være det eneste lys i rummet, hvor du læser. Det giver skarpe kontraster, som er dårligt for øjnene.

God læselyst!